#El Bulli

Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?
 

Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?

Átalakul, vagy ha úgy tetszik bezár a világ legjobb éttermeinek egyike, az egyszerűséget és frissességet középpontba helyező északi konyhát világtrenddé formáló Noma. A fejlemény felizzította a fine dining fenntarthatóságával kapcsolatos vitákat, akár a gazdasági, akár az emberi vonalat nézzük, de felmerül az is: melyik irányzat lehet a mérvadó a csúcsgasztronómiában a skandináv módi után, amely a korábbi molekuláris irányból a természetközeliség felé irányította a trendet.


Enni jó – gasztroturizmus
 

Enni jó – gasztroturizmus

Reprezentatív jellegű felmérések szerint az úti célok kiválasztásánál manapság már nemcsak a kifejezetten hedonista gourmet turistáknál szerepelnek első helyen a gasztronómiai szempontok, s csak utána a látnivalók, nevezetességek, a szellemi táplálék. Az utazók egyre inkább kíváncsiak egy-egy ország, nemzet konyhájára. Erre alapozva szerveződik most júniusban az El Bulli örökséghét Barcelonában.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Ferran Adrià - a legenda visszatért
 

Ferran Adrià - a legenda visszatért

Valóságos luxus gasztronómiai rituálé zajlott le a közelmúltban Barcelonában. Négy év szünet után először főzött újra a katalán nagymester, Ferran Adria és az El Bulli csapata a Dom Pérignon 2005-ös évjáratának bemutatása alkalmából.

F.B. F.B.

Négykezes vacsorák 28 Michelin csillaggal
 

Négykezes vacsorák 28 Michelin csillaggal

Valószínű sohasem főzött-sütött együtt annyi Michelin-csillagos szakács, mint az elmúlt napokban a dél-spanyolországi Marbellán. Egy estén a neves katalán séf, Ferran Adriá előtt tisztelegtek étterme, az El Bulli menüivel, majd a vendéglátó Dani García és híres külföldi szakácsvendégei „négykezes” ételremekei kerültek a vacsoraasztalra.

Tóth Sándor Tóth Sándor

A katalánok karácsonyi söre
 

A katalánok karácsonyi söre

Idáig csak a kiváltságosoknak adatott meg, hogy Spanyolország piacvezető sörfőzdéjének különleges ünnepi sörével koccintsanak. Most már odakerülhet a karácsonyfa alá.

-t- -t-



23 ezer euró egy vacsoráért
 

23 ezer euró egy vacsoráért

A világ egyik legnevesebb aukciós háza, a Sotheby’s által szervezett árverés 14,1 millió hongkongi dollárt, mintegy 1,5 millió eurós (kb. 453 millió forint) bevételt hozott a világ legismertebb séfje által létrehozott El Bulli Alapítvány számlájára.

T.S. T.S.


A jakuzák már a konyhában vannak
 

A jakuzák már a konyhában vannak

Kit érdekel már, hogy ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit, amikor Kiotóban vadásszák a japán séfeket. Pisztoly dörren, vér fröcsög, a jakuzák a konyhában elitmenüre céloznak. A vacsorát jegyre adják.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Öné is lehet az El Bulli bora
 

Öné is lehet az El Bulli bora

Hamarosan aukcióra bocsájtják a tavaly júliusban bezárt világhírű katalán étterem borkészletét. A tekintélyes londoni székhelyű árverezőház bejelentése máris hatalmas érdeklődést váltott ki.

T.S. T.S.


Múzeumba kerül a molekuláris konyha
 

Múzeumba kerül a molekuláris konyha

Örvendetes, ugyanakkor ésszerű javaslattal álltak elő a katalán Roses (spanyolul Rosas) elöljárói: szeretnék, ha városukban a nemrég bezárt világhírű El Bulli étterem múzeumot kapna.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Szakácskönyv 55 ezer euróért
 

Szakácskönyv 55 ezer euróért

A július végére meghirdetett záróra közeledtével sem csökken az érdeklődés az El Bulli iránt. Újabb s újabb hírek látnak napvilágot a világ egyik legjobb étterméről és mesterséf-tulajdonosáról. Most éppen a katalán szakács egy kézírásos könyve, illetve az El Bulliban vendégeskedő világsztár pár került reflektorfénybe.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek
 

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.


Halál a konyhában
 

Halál a konyhában

A múlt héten, életének 54. évében váratlanul elhunyt Santi Santamaria, Katalónia egyik leghíresebb szakácsa. Soha nem tanult semmilyen hivatalos szakácsképzőben, mégis ő volt a régió első három Michelin-csillagos séfje.

Krisztina O'Brien Krisztina O'Brien

El Bulli: alapítvány lesz az étteremből
 

El Bulli: alapítvány lesz az étteremből

Miközben Lyonban a 2011-es Bocuse d’Or versenyen az észak-európai konyhát ünnepelik, délen az év első nagy gasztronómiai eseményén, a Madrid Fusión-on a szakácskirály, Ferran Adrià bejelentette, utoljára vesz részt séfként szakmai fórumon.

Tóth Sándor Tóth Sándor